Casa_MD

Client
Private
Year
2017
Program
Residential
Status
Complete
Location
Kingston
Size ( sq. ft.)
22,000

About

A tropical contemporary residence focused on the connectivity between the indoors and outdoor courtyard spaces .

 


DESCRIPTION

The Client occupied a residence on a large plot of land and initially requested that Atelier-Vidal reconfigure the existing spaces to enhance the amount of sunlight and inter-connectivity between the indoor and outdoor spaces. After review, it was determined that the existing house no longer suited the long term needs of the Client and the existing house was demolished. Atelier-Vidal then created a new design based on linearity, openness and a direct response to climate with a tropical contemporary intervention. The house maintains a U-shape at ground level, creating an internal courtyard whose main feature is a 25m lap pool. All public spaces open to the courtyard, with the circular sunken living on axis with the other internal spaces as well as the pool. The upper floor is L-shaped, overlooking the courtyard and with views towards the Kingston harbour to the south and mountain range to the north. The entire upper floor is clad in an operable timber-clad screen that helps to regulate the amount of air and light penetrating the private spaces.

DESIGN TEAM

 Nicole Auden | Shanique Brown | Anthony Hyatt | Vidal Dowding | Imani Lawrence | Joanna Henke-Brown | John Samuels II | Ravi Sittol | Dewayne Webb | Jheanine Wiggan